You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

POČECI RUKOMETA U DUGOM RATU I SPORTSKI PUT HRVATSKOG DRAGOVOLJCA

Rukomet je sport koji je proslavio Hrvatsku. Prve pisane tragove o ovom sportu u Dugom Ratu nalazimo   u   tadašnjem   sportskom   tjedniku Narodni sport, od 3.siječnja 1949. godine, pod naslovom: "Pod Mosorom, gimnastičko društvo svijetlih tradicija", u tekstu, kojeg potpisuje IvoPetrić, između ostalog s navodi:
"Pored nogimeta u Dugom Ratu se postepeno osnivaju i druge sekcije: šah, stolni tenis, sekcija općeg fizičkog obrazovanja i rukomet, ali je i nadalje nogomet ostao najomiljeniji i najaktivniji. Uspješno su nastupili na crossevima i organizirali Dan fiskulture na vodi. Sav taj rod tekao je periodično i nesistematski, jer su im manjkali iskusni rukovodioci. Međutim, najbolji među njima postepena su ipak postajali rukovadeći. Stičući znanje na instruktorskim kursevimn Davarka Pejković učit će odbojkaše. Ranko Žilić atletičare, a Boris Leksić nogometaše. Još će osposobiti i instruktore za vodene sportove za koje postoje svi uslovi da se dobro razviju. Danas je Orkan gimnastičko društvo i svoj rad će još više da usmjeri u širinu. Svi mladi radnici treba da postanu fiskulturci...l postojeća dvorana uskoro će im postati pretjesna i neprikladna, ali su oni spremni da svojim silama grade novu i udobniju. Treba im još pružti stanovita materijalnn sredstva.
Preuzli su obavezu: "Veliki praznik trudbenika 1. maj dočekati novim radnim pabjedama, dobrvoljnim radom izgrađenom atletskom stazam i dvjema natkritim kuglanama". Timeće se  pružiti  mogućnost za razvitak atletskog sporta i polaganje normi za Značku fiskulturnika, te za bavljenjem kuglanjem, najomiljenijim sportom starijih radnika. Ispod Mosora buja novi život, sretan i veseo…"
poceci rukometa 1Dugi Rat 1957. godine. Jedna od prvih prvenstvenih utakmica odigrana u mjestu.


Ovu tezu o velikom rukometu u Dugom Ratu već 1948. godine potvrdio nam je i jedan od pionira ovog sporta u Splitu i okolici Branko Šegović. Prema njegovu sjećanju radi se o utakmici u kojoj su uglavnom nastupili nogometaši Orkana protiv jedne rukometne nomčadi iz Splita.

Međutim, ovaj se sport u mjestu organizirano počinje igrati 1954. godine. Kao i u ostalim mjestima u okolici Splita, ovaj sport prve korake ozbiljnije započinje u Društvu za tjelesni odgoj Partizan gdje djeluje kao jedna od sekcija društva.
Prvi koraci bili su jasno najteži, ni igrališta, ni opreme, ni prave lopte. Medutim, dugoratski rukometni entuzijasti uspjeli su unatoć svim nedaćama koje su ih u početku pratile.

Godinu dana kasnije 1955. godine, nakon gotovo godinu dana spontanog igranja malog rukometa u mjestu, došle su na red i prve službene utakmice. Naime, od 20. do 26. lipnja 1955. godine rukometaši iz Dugog Rata, pod imenom Omiš, sudjelovali su u Splitu na Tjednu sportova i igara Srednje Dalmacije".

Prisjetimo se i prvih rukometnih rezultata: SINJ -OMIŠ 6:2, SPLITSKI SREDNJOŠKOLCI - OMIŠ 14:4, VIS -OMIŠ 7:7.


poceci rukometa 2 poceci rukometa 3
   

Faksimili prvih utakmica rukometaša iz Dugog Rata objavljenih u listu Slobodna Dalmacija 22.lipnja 1955.(lijevo) i 27.rujna 1956.
Prvi se odnosi na prvu utakmicu rukometaša iz Dugog Rata pod imenom Omiš na "Tjednu sportova i igara srednje Dalmacije", a drugi govori o prvoj službenoj utakmici RK Partizan.


Po sjećanju pionira rukometa u Dugom Ratu, tadašnja rukometna ekipa formirana je uz pomoć nekoliko aktivnih igrača nogometa. Na red je došlo i upoznavanje s prvim rukometnim pravilima. Za reprezentacijtu Omiša (momčad
iz Dugog Rata), na prvoj utakmici protiv splitskih sred-njoškolaca, nastupili su: Časlav Gizdavčić, Tonći Vičević, Tonći Franolić, Veljko Generalić, Mili Cvitanović, Ante Pekas i Drago Tomić. U drugoj utakmici protiv Visa, pored navedenih rukometaša, još su nastupili Ivo Ninčević kao vratar i Petar Perasić.
Vrijedno je zabilježiti da je prvu rukometmi utakmicu na kojoj su nastupili dugoratski rukometaši sudio poznati sportski djelatnik tog vremena Berislav Marković.

Nakon porođajnih rukometnih muka navedenog turnira sve je bilo lakše, mnogi sportaši koji su ranije bili aktivni u drugim sportovima, pogotovo odbojci, prilaze rukometu. Bilo je to vrijeme kada je rukomet u Dugom Ratu doslovce hvatao zalet za pravi sportski polet. Nekoliko rukometnih zaslužnika tog vremena potrebno je istaknuti. U prvom redu Borisa Leksića, Martina Žilića, Antu Pekasa, Dragu Tomića, Borisa Staničića i druge.poceci rukometa 4
Zajednički snimak muške i ženske ekipe u sezoni 1976/77. Članovi muške ekipe stoje slijeva:Boris Leksić, Ante Grubiša, Damir Vuković, Dragan Krstanović, Ivo Tomić-predsjednik, Zlatko Grubiša, Martin Žilić, Alfred Babnik, Tonći Vuković i Momčilo Žilić. Donji red slijeva: Mate Lesandrić, Arman Šindler, Mario Rogošić, Joško Čizmić i Vinko Jovanović

Zbog problema s terenom rukomet u Dugom Ratu počeo se igrati na nogometnom igralištu. Prve "branke" napravljene su u obližnoj tvornici, a koristile su se nogometne mreže.
Službena natjecanja počinju 1956. godine, tada već rukometnog kluba Partizan iz Dugog Rata koji je svoju prvu službenu utakmicu odigrao protiv rukometaša Partizana iz Trogira u Dugom Ratu 26. rujna 1956. godine, gdje je u kup natjecanju pobijedio domaći odnosno dugo-ratski Partizan sa 16:15.

Naredne, 1957. godine, točnije 27. listopada, formiranjem lige Splitskog rukometnog podsaveza Partizan započinje s redovnim natjecanjima. Odigrava i prvu službenu prvenstvenu utakmicu u Splitu protiv Sjevera i biva poražen sa 27:12.

U prvenstvu Splitskog rukometnog podsaveza Partizan nastupa do 1963. godine, kada kao prvak ulazi u viši rang natjecanja, odnosno Dalmatinsku rukometnu ligu.

Na prvenstvu Hrvatske, odnosno kvalifikacijama za prvu ligu klub nastupa 1964. i 1969. godine.

Član Dalmatinske lige Partizan je do 1969. godine kada se osvajanjem prvog mjesta plasira u Hrvatsku rukometnu ligu, u kojoj nastupa dvije sezone, te se potom 1972. godine vraća u Dalmatinsku rukometnu regionalnu ligu, u kojoj potom nastupa dugi niz godina.

Liga od 1975. godine nosi naziv Hrvatska rukometna liga - južna skupina. Početkom 1980. godine klub mijenja ime tako da od tada nastupa pod imenom Rukometni klub Orkan.

U prvenstvenoj sezoni 1984/85 Orkan je član Hrvatske rukometne lige - istočna skupina, iz koje se odmah vraća u novoformiranu Dalmatinsku rukometnu ligu. U prvenstvenoj sezoni 1989/90 Orkan je član Međuopćinske rukometne lige srednje i južne Dalmacije, da bi već u sezoni 1990/91 bio ponovno član Dalmalinske rukometne lige.

Razdruživanjem Hrvatskog rukometnog saveza od Rukometnog saveza Jugoslavije 1992. godine Orkan postaje član Druge hrvatske rukometne lige - južna skupina do kraja 1994. godine kada zamrzava svoj ligaški status.

Klub ne nastupa na prvenstvenom natjecanju u sezoni 1995/96, dok se u redovno natjecanje ponovno uključuje u narednoj sezoni "1996/97, sada s novim imenom Rukometni klub Hrvatski dragovoljac.

Od tada Hrvatski dragovoljac se uspješno natječe u  prvenstvu Druge hrvatske rukometne lige - južna skupina.

Kada navodimo prvenstvena natjecanja, recimo i to da je klub od 1968. do 1971. i od 1975. do 1983. godine u redovnom natjecanju nastupao i s drugom ekipom što zorno svjedoči o popularnosti ovog sporta u Dugom Ratu. Istaknimo i to da su dugoratski rukometaši  1966. i 1970. bili pobjednici Kupa dalmatinske regije, a 1987. i 2001. pobjednici kupa Splitskog rukometnog saveza (danas kupa Rukometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije).

U ovom kratkom uvodu valja istaći vrlo plodonosan rad klupske škole rukometa, o čemu svjedoče broni osvojeni turniri za mlađe uzraste, te odlični rezultati na prvenstvima Dalmacije i Hrvatske.
Za povijest rukometa u Dugom Ratu vrlo je važno da se pri klubu 1959. godine formira i ženska rukometna ekipa koja se uključuje u redovita natjecanja. Klub djeluje s dvije sekcije do 1996. godine kada se razdružuje u dva odvojena kluba.

Ne možemo a da ovdje ne spomenemo višegodišnju suradnju tvornice Dalmacija iz Dugog Rata i ostalih sportova u Dugom Ratu, pa tako i rukometa. Ta suradnja odlično je funkcionirala u svim segmentima, od pomoći klubu na razne načine, do sudjelovanja rukometaša kluba na više radničkih sportskih igara.

I za kraj spomenimo da se napadom srbočetničke soldateske na Lijepu našu 1991. godine veliki broj članova ovog kluba dragovoljno prijavio u redove Zbora narodne garde i policije. Mnogi od njih prošli su brojna ratišta, neki su ostali trajni ratni vojni invalid. Dvojica rukometaša kluba Miroslav Mušac i Mladen Martić, ostali su na vječnoj strazi domovine Hrvatske.


poceci rukometa 5 poceci rukometa 6

 

Miroslav Mušac, rođen u Splitu 25. travnja 1970. Dragovoljac Domovinskog rata u 114. brigadi HV od 10. listopada 1991. godine. Djelatni narednik HV u IV. gardijskoj brigadi od 1. veljače 1992. do 21. travnja 1994. Nastradao 12. svibnja 1995. godine te preminuo od posljedica stradavanja 25. svibnja 1995. godine u činu stožernog vodnika.

 

Mladen Martić, rođen u Splitu 17. listopada 1965. Dragovoljac Domovinskog rata u IX. policijskoj postaji Omiš od 27. travnja 1991. godine. Potom prelazi u IV. gardijsku brigadu HV. Poginuo na južnom bojištu 14. svibnja 1992. godine.


Njima u čast, kao i svim poginulim lirvatskim vitezovima u Domovinskom ratu, i u spomen legendi ovog kluba Ratku Kosoru od 1996. godine rukometni klub Hrvatski dragovoljac organizira tradicionalni rukomctni memorijalni turnir.

Rukometni klub Hrvatski dragovoljac je klub s vrlo bogatom tradicijom, ponos i dika Dugog Rata, klub koji je svojim rezultatima zadužio rukometnu Dalmaciju.
Dao je veliki broj kvalitetnih rukometaša, a da će se taj niz naslaviti garancija je vrlo uspješna škola rukometa koja djeluje pri klubu. Uostalom, orijentacija Hrvatskog dragovoljca je ponajprije na pravilnom odgoju mlade generacije, a to je temelj sportskih uspjeha.

{fcomment}