You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Pravila i propozicije za mini rukomet

PROPOZICIJE I PRAVILA ZA MINI RUKOMET
HRS, Zagreb, studeni 2004.

1.
Ovim se Propozicijama i pravilima određuje oblik natjecanja u mini rukometu na nivou Republike Hrvatske u natjecateljskoj sezoni 2004./2005.

2.
Dimenzije mini rukometnog igrališta su 20 metara dužine i 13 metara širine. Sportska rukometna dvorana može imati tri igrališta dimenzija 20,00x13,00 m.

3.
Vratarev prostor je udaljen 5,00 m od sredine gola.

4.
Dimenzije golova na službenim natjecanjima su 2,40x1,70 m. Ukoliko se igraju pojedinačne prijateljske utakmice mogu se koristiti i golovi dimenzija 300x170 cm ( sa poprečnom gredom, reklamom ili sl.)

5.
Lopta je spužvasta i obujma 48-50 cm.

6.
Kazneni udarac izvodi se sa 6,00 m udaljenosti od sredine gola. Dužina linije sa koje se izvodi kazneni udarac je 50 cm.

7.
Trajanje utakmica je ovisno o sustavu natjecanja :
-pojedinačna utakmica se igra 3x10 minuta, sa 3 minute odmora između poluvremena,
- do tri utakmice u turnirskom sustavu, utakmica se igra 2x10 minuta, sa 3 minute odmora između poluvremena,
- do šest utakmica u turnirskom sustavu, utakmica se igra 1x10 minuta.
8.
Ekipni time-out može se koristiti tijekom utakmice (na turniru ili pojedinačno) u trajanju 30 sekundi.

9.
Vrijeme za pripremu slijedeće utakmice traje najduže 3 minute ukoliko se igra turnir sa više od 10 ekipa.

10.
Ukoliko ekipa ne izađe na igralište u roku 5 minuta nakon službenog termina početka utakmice, protivnička ekipa dobiva susret bez borbe, a utakmica se registrira rezultatom 5 :0 za protivničku ekipu.

11.
Početno bacanje izvodi vratar iz vratarevog prostora kao i ubacivanje lopte u igru nakon postignutog pogotka.

12.
Svaka ekipa može prijaviti najviše 10 igračica - igrača, od čega 4 igraju u polju, 1 je vratarka - vratar, a ostalih 5 je zamjena. Na klupi uz rezervne  igračice-igrače sjede jedan trener i jedna službena osoba.

13.
Isključenje igračice- igrača je 30 sekundi, tek nakon isteka vremena igračica-igrač može u igru.

14.
U slučaju da igračica-igrač uđe u igru prije isteka 30 sekundi, ponovo se kažnjava isključenjem sa 30 sekundi. Nakon tri isključenja igračica-igrač dobiva crveni karton i do kraja utakmice nema pravo nastupa.

15.
Vratarka - vratar ne smije priječi polovicu igrališta.

16.
U slučaju da vratarka - vratar prije e polovicu igrališta, vratarka - vratar se kažnjava isključenjem od 30 sekundi.

17.
Poštivati pravila 3 sekunde, 3 koraka i 3 metra.

18.
Prilikom izvođenja slobodnog bacanja, igračica - igrač  moraju biti udaljeni 3,00m od protivnika.

19.
Slobodno bacanje neposredno prije 5,00 m (vratarev prostor), izvlači se na zahtjev sudaca na udaljenosti najmanje 3,00 m od vratarevog prostora. 

20.
Obvezna je igra "čovjeka" u obrani za dobnu skupinu super minića. U dobnoj skupini minići mogu se igrati sve obrane ( čovjeka, zonska obrana itd.). Nepoštivanje prvog stavka ovog članka povlači opomenu, a nakon toga kazniti će se sa kaznenim udarcem sa 6,00m.

21.
Utakmice sudi 1 sudac, a za zapisničkim stolom sjede: jedan mjeritelj vremena i jedan zapisničar. Rezervna lopta za igru je obavezna i nalazi se na zapisničkom stolu.

22.
Registracija rezultata vrši se putem pokretnih semaforskih uređaja za svaki teren posebno.

23.
Izmjene igrača mogu se obavljati na bilo kojem dijelu uzdužne linije igrališta, na strani gdje se nalazi klupa za rezervne igrače.

24.
Na državnom prvenstvu, županijskim, regionalnim, državnim ligama i turnirima mjerenje vremena se vrši putem semaforskog uređaja za svaki teren posebno.

25.
Zapisnici se vode na posebno izrađenom zapisniku prilagođenom mini rukometu. Dok se ne izradi poseban zapisnik za mini rukomet koristi se službeni zapisnik HRS-a.

26.
Poslije svake odigrane utakmice treneri određuju najboljeg igrača protivničke ekipe, upisuju ime igrača u zapisnik i potpisuju zapisnik.

27.
Sve igračice - igrači koji nastupaju u mini rukometnim ligama (županijskim, regionalnim, državnim) ili na državnom prvenstvu trebaju imati natjecateljsku iskaznicu sa ovjerenim liječničkim pregledom koji ne smije biti stariji od 6 mjeseci, a na državnom prvenstvu trebaju imati i putovnicu ili učeničku knjižicu sa
slikom. Ukoliko se natječu školski rukometni klubovi natjecatelji i natjecateljice trebaju imati potvrdu škole o pohađanju iste i potvrdu liječnika koja ne smije biti starija od 6 mjeseci.

28.
Treneri koji treniraju i vode mini rukometne ekipe trebaju imati natjecateljsku iskaznicu i uredno potvrđenu trenersku licencu za tekuću natjecateljsku sezonu. Ukoliko nemaju uredno potvrđenu trenersku licencu, klub se kažnjava sa 400,00 kn. Službene osobe također trebaju imati natjecateljsku iskaznicu.

29.
Ukoliko se trener i službena osoba neprimjereno ponašaju na sportskom terenu prema sucima ili prema sportašima, sudac im može izreći opomenu, a novčana kazna za klub je 500,00 kn. Ukoliko su službena osoba ili trener diskvalificirani, klub će se novčano kazniti sa 1000,00 kn. Kazne izriče voditelj natjecanja (za županijska, regionalna i završna državna natjecanja). Trener ili službena osoba ne mogu sjediti na klupi ili voditi ekipu ukoliko nisu podmirili kaznu.

30.
Svi turniri koji se organiziraju u mini rukometu na nivou Hrvatske trebaju se prijaviti Uredu za natjecanje HRS- a, zajedno sa Propozicijama turnira koje trebaju biti usklađene sa Propozicijama HRS-a za mini rukomet.

31.
U natjecateljskoj sezoni 2004./2005. u dobnoj skupini minići natječu se
djevojčice i dječaci rođeni 1994 godine i mlađi, a u dobnoj skupini super minići djevojčice i dječaci rođeni 1995 godine i mlađi.

32.
U ostalim slučajevima primjenjuju se Propozicije HRS-a.

Igralište i branke - dimenzije!