You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Pomagali smo Srbima koji su ostali u Kninu

SVJEDOCI : BOJNIK MARKO GOJEVIĆ , BIVŠI ZAMJENIK GENERALA ČERMAKA, SPORTAŠ I BIVŠI TRENER RUKOMETAŠA HRVATSKOG DRAGOVOLJCA, O DOGAÐANJIMA NAKON OLUJE

Bojnik Marko Gojević , bivši zamjenik zapovjednika Zbornog mjesta Knin smatra da je haaška optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača neutemeljena, a nakon što je tijekom 2001. i 2002. godine tri puta bio na razgovorima s haaškim istražiteljima u Zagrebu , ističe da je spreman u svakom trenutku suočiti se sa sudom u Haagu i reći istinu o tome što je radio Čermak i on kao njegov prvi podređeni časnik. Inače, dugoraćani Marka Gojevića poznaju i kao bivšeg trenera rukometaša Hrvatskog Dragovoljca .SVJEDOCI : BOJNIK MARKO GOJEVIĆ, BIVŠI ZAMJENIK GENERALA ČERMAKA, SPORTAŠ I BIVŠI TRENER RUKOMETAŠA HRVATSKOG DRAGOVOLJCA, O DOGAÐANJIMA NAKON OLUJE

Bojnik Marko Gojević , bivši zamjenik zapovjednika Zbornog mjesta Knin smatra da je haaška optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača neutemeljena, a nakon što je tijekom 2001. i 2002. godine tri puta bio na razgovorima s haaškim istražiteljima u Zagrebu , ističe da je spreman u svakom trenutku suočiti se sa sudom u Haagu i reći istinu o tome što je radio Čermak i on kao njegov prvi podređeni časnik. Inače, dugoraćani Marka Gojevića poznaju i kao bivšeg trenera rukometaša Hrvatskog Dragovoljca .

- Zborno mjesto Knin nakon oslobođenja ovih hrvatskih prostora imalo je specifične zadaće koje je generalu Čermaku dao sam predsjednik države.

Zadaće ZM -a su se odnosile na pomoć civilnim vlastima pri uspostavi normalnog života u gradu Kninu, pomoć međunarodnim snagama, na suradnju s medijima, primanje raznih delegacija koje su tih dana hrlile u Knin. Kroz pomoć civilnim vlastima pokušali smo brinuti o popravku infrastrukture koja je u ratu devastirana, pomogli smo pri otvaranju bolnice, trgovina, organizirali čišćenje grada, popravak trafostanice, vodovoda, čišćenje i razminiranje željezničke pruge i drugih objekata — pojašnjava Gojević ulogu Zbornoga mjesta, koje je u to vrijeme imalo oko 30 pripadnika.

Prema haaškoj optužnici general Čermak odgovoran je za etničko čišćenje, palež i pljačku?

- Priča da je general Čermak podržavao etničko čišćenje, palež i pljačku, te da nije ništa učinio da to spriječi, ne pije vodu. Mogu iznijeti stotinu primjera i dovesti brojne svjedoke koji će potvrditi suprotno. Argumentirano tvrdim da sam osobno obilazio srpska sela u okolici Knina i na inicijativu generala Čermaka nosio im pomoć, razgovarao s njima, hrabrio ih i davao im ambleme i upaljače s hrvatskim obilježjima, da ih pokažu i kažu tko im je to dao ako bi ih netko došao maltretirati.

Svi operativci iz Zbornog mjesta išli su u sela oko Knina i pomagali ljudima, davali im hranu, spajali ih s obiteljima, dovozili ih u Knin iz zabačenih sela, a sve s ciljem da ih zaštitimo. Za ovo što govorim imam žive ljude srpske nacionalnosti koji će to posvjedočiti.
Želite navesti i nekoliko konkretnih primjera!

- Dan ili dva poslije Oluje jednu srpsku obitelj sklonio sam na sigurno da bih ih zaštitio od vihora rata, a nakon pet dana po njihovoj želji odveo sam ih u kamp UN -a, odakle su otišli u Srbiju . Prije nekoliko godina su se vratili i žive u Hrvatskoj. Jednoj ženi koja je tražila sina koji je nestao za vrijeme Oluje , pomagao sam i vozio je po okolnim selima da bismo saznali nešto više. Sve to sam činio uz potporu generala Čermaka .

Rekli ste da vas je Čermak iznenadio svojom humanošću?

- Bojao sam se da me možda neće podržati u pomoći srpskom stanovništvu koje je ovdje ostalo nakon Oluje , no pokazao je da je zaista veliki čovjek. Kazao sam mu da na ova događanja možda gledam nekim drugim očima, jer su moji majka i otac bili u sličnoj i još goroj situaciji, kao ovi starci Srbi. Moji su roditelji bili pod srpskom okupacijom u Kijevu skoro godinu dana i znam što su prošli, te sam u ovim starcima Srbima zapravo vidio svoje roditelje. General Čermak me je podržao u mojim razmišljanjima, zbog čega ću mu uvijek biti zahvalan.

Iako su neki zločini nakon Oluje procesuirani, spominje se da su se mnoge stvari pokušavale sakriti?

- Koliko je meni poznato, policija je u to vrijeme provela kriminalističku obradu oko 2.000 slučajeva . Od 30 i nešto ubojstava riješeno je preko 20 i znaju se počinitelji . Otkuda onda te silne neistine da policija nije ništa poduzimala? Puno je nejasnoća oko toga da se pokušavalo sakriti ono što se događalo, a ja odgovorno tvrdim da je to laž. Sve međunarodne organizacije su nesmetano šetale po oslobođenim područjima i nastojali smo im izići u susret kada su imali problema, a novinari svih medija imali su uvid što se događa na terenu i dobivali informacije od generala Čermaka.

Mnogi su skloni tumačiti da je Zborno mjesto preuzelo funkciju civilne vlasti u Kninu nakon Oluje?

- Mora se znati jedna bitna stvar: u par dana oslobođena je trećina Hrvatske, a tko je mogao pokriti i zaštititi toliki prostor odjednom? Činjenica je da civilna vlast na novooslobođenim područjima nije bila spremna za svoju zadaću, jer nisu imali ni ljude ni logistiku, te je HV stavio svoju logistiku na raspolaganje civilnim strukturama radi što brže normalizacije života.

Ovih dana u tekstu u Jutarnjem listu o događajima nakon Oluje spominje vas se kao nadmena časnika, koji je novinare upozoravao da paze što pišu?

- Autorica tog članka jednoga dana u rujnu 1995 . prošla je kroz Knin i cestom prema Šibeniku , gdje je za samo nekoliko sati vidjela toliko zla, plamenih jezika i crnog dima, te donijela zaključak da vojska, policija i vlast ništa ne poduzimaju, te da su svi odgovorni. Objavljeni članak čista je novinarska konstrukcija našeg razgovora koji je bio neformalan i u opuštenoj atmosferi. Kad me se već proziva, zašto nitko nije našao vremena da me upita zašto već 10 godina nisam dobio čin, odličja, ni stan, što mi po zakonu ove države već odavno pripadaju, i zbog čega sam prije vremena morao ići u mirovinu.


  pele je čitajući ovaj članak 15.03.04. zapisao:


Predobar je on za Dragovoljac,zato mu nikako da ispune ono što traži. A jedan od uvijeta je da mu se ne miša svak u ekipu, te da ima normalne uvijete rada ( ah, ti političari koji samo pričaju a ne rade ništa)!

  Paco je čitajući ovaj članak 14.03.04. zapisao:


Marko LEGENDO..vrati se u Dugi Rat..tribaju te..!!!