You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Nijemci u gostima

Još od Domovinskog rata  traje prijateljstvo gradova Omiša i Duisburga  koje se potvrđuje stalnim izmjenama posjeta „tamo – vamo“. Obično su to sportaši i kulturnjaci. Ove godine delegaciju Duisburga činila je rukometna momčad OSC 04 Rheinhausen. E, da ne zaboravim moram to naglasit spiritus movens svega ovog je g. Julijus. E, pa kako su to rukometaši, onda je logično da se mi kao najbliži rukometni klub uključimo u ovo, pogotovo zato što u Omišu imamo školu rukometa koja traje već nekoliko godina...

Piše: Bole
Fotografije: Ranka
Vrijeme radnje: od 16-23.10.2010.
Mjesto radnje: Omiš i okolica
Glavni glumci: rukometaši OSC 04 Rheinhausen i rukometaši Hrvatskog dragovoljca godište 95. i 96.

Par informacija o našim gostima, a pokazat će se kasnije i prijateljima iz Duisburga:  klub je iz Duisburga tj. jedan dio grada  istog naziva kao i klub. Imaju sve uzrasne kategorije i vrlo su uspješni i organizirani. Seniori se takmiče u drugoj njemačkoj ligi, a mlađe kategorije igraju vrlo zapažene uloge u svojim regijama jer imaju vrlo dobru rukometnu školu. Mi se dogovorili odigrat dva puta međusobno, ponedjeljak 11.10. u Omišu i petak 15.10.2010. u Dugom ratu. Igrale su dvi kategorije djece, dječaci  rođeni 96. i mlađi i dječaci rođeni 95.  Ostale dane su provodili u izletima oko Omiša i odigravanju utakmica sa Krilnikom iz Splita i Cetinkom iz Trilja.

Ponedjeljak 11.10. Omiš, igralište na Punti.
 Rijetko se tu igra rukomet ali eto zahvaljujući g. Pezi i gradu Omišu i to se dogodilo („fala in“).
Prva utakmica je godište 96. i mlađe.
U toj utakmici igraju djeca koja su uključena u rukometnu školu u Omišu i svi su 97. godište. Rezultat je 25:12 za OSC 04 Rheinhausen. Zaslužena pobjeda gostiju, ipak je to nama prejak protivnik jer su igrali svi polaznici škole rukometa i rezultat je takav kakav je.

Druga utakmica 96. godište je ponudila drugačiju sliku. Opet samo Omišani, ali ovo je krema omiške škole rukometa. Utakmica vrlo dobra, kvalitetna, živa, snažna sve što sport kao rukomet nudi. Dobili smo  32:24, iznenadili i sebe i Nijemce.
E, sad smo „napaljeni“ čekali uzvrat u Dugom ratu. Mi smo trebali biti jači za ostatak momaka koji igraju u Klubu a nisu iz Omiša i nisu igrali prvu utakmicu u Omišu.

Petak, 15.10.  Dugi Rat, Streljana
Prva utakmica, 96. godište
E, tu je druga priča. Sad smo mi kvalitetniji i utakmica je skroz izjednačena do kraja. Pobjeđujemo golom razlike (a, šta ćeš, mi smo doma a i sudac je naš).

Druga utakmica 95. godište i mlađi
Tu je ka tribalo biti lakše u odnosu na prvu utakmicu jer smo i tu pojačani, a kad tamo problemi do samog kraja. Ipak, i to pobjeđujemo zahvaljujući tome „što smo dali više golova“. Rastali smo se u jednoj prijateljskoj atmosferi sa planom da ćemo mi dogodine doći u Duisburg ako se bog smiluje na financijska događanja u Omišu i Dugom ratu.  Ovim putem ja osobno i ljudi iz kluba Hrvatski dragovoljac, Dugi Rat, angažirani dio općine Omiš u vezi sa ovim projektom pozdravljamo naše sportske prijatelje iz Duisburga i gospodina Julijusa te se nadamo da ćemo se opet sresti „ili tamo ili vamo“.