You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Krešimir Glavica, 28-godišnji trener seniora RK Split: Godine nisu važne...

Krešo Glavica GaroJedan od mlađih, ako ne i najmlađi trener prve momčadi u kolektivnim sportovima diljem Lijepe naše, zasigurno je 28-godišnji Krešimir Glavica, od veljače ove godine šef struke u RK Split. Iako neuobičajeno mlad za posao kojim se bavi, Glavica već iza sebe ima 10-godišnje iskustvo vođenja mlađih uzrasnih kategorija matičnog Hrvatskog dragovoljca iz Dugog Rata, a kvalitetan rad i ostvareni rezultati u tako maloj sredini nisu mogli proći nezapaženo.

Slijedeća skalina, od rujna 2006., bio je omladinski pogon kluba iz Washingtonove ulice...


Piše: Igor LISICA/www.glasdalmacije.com

- No, već u veljači ove godine dobivam ponudu da preuzmem vođenje prve momčadi umjesto Mirka Pešića, pa iako nisam imao iskustvo rada sa seniorima, izazov sam objeručke prihvatio. Nisam dvojio niti pet sekundi – priznao nam je Krešimir Glavica.

Zadovoljni reakcijom momčadi u tom drugom dijelu sezone, te, na koncu, i konačnim plasmanom (4. mjesto u ligi 12, ukupno 8. mjesto), čelnici kluba ponudili su Glavici na potpis novi jednogodišnji ugovor.

- Vjerujem, ako izvučem ovu sezonu i ostvarim zacrtane ciljeve sva vrata će mi biti otvorena. Svjestan sam da samo o rezultatu ovisi mogući nastavak suradnje, no, ne bojim se, mlad sam i spreman odgovoriti izazovu.

 
Krešimir Glavica
 
Kakav je odnos uspostavljen na relaciji igrači - trener, ipak im vi po godinama prije možete biti suigrač negoli mentor?

- Trenerova je uvijek zadnja, znaju to vrlo dobro svi moji igrači. Ipak, unatoč tome, uvijek imaju pravo na prigovore i prijedloge, koji, ako su konstruktivni, znaju biti prihvaćeni. Na takav način gradimo međusobno povjerenje, dok, istovremeno, moj autoritet ne biva poljuljan. Što je najbitnije, vodim karakternu skupinu igrača željnu napredovanja i učenja, uz rad i odricanje. A ja ih ne želim sputavati, već upravo suprotno, želim ih pustiti s lanaca, da uživaju u igri, budu opušteni. U svakom slučaju, kod mene imaju pravo na pogrešku.

Ovo će biti vaša prva prava sezona u kojoj ćete samostalno voditi prvoligaški sastav od samog starta prvenstva. Osjećate li nedostatak takvog iskustva?

- Apsolutno, svjestan sam toga. Međutim, nisam usamljen, okružen sam suradnicima, Robertom Borčićem i Željkom Babićem, kvalitetnim i stručnim ljudima s kojima maksimalno surađujem. Među nama nema ni trunke zavisti, radimo na istom projektu i rezultat, nadam se, neće izostati.

Što može današnji Split u domaćim okvirima?

- Ukoliko nas ozljede zaobiđu vrijedimo plasmana među prvih četiri, pet sastava, dakle, vjerujem da smo sposobni izboriti Ligu za prvaka. Momčad je s pristiglim pojačanjima dobila neophodnu širinu, nužnu za stil igre koji preferiramo, a to je - dinamično, brzo, s velikim brojem napada, uz obranu koju će krasiti agresivnost, čvrstina i solidarnost. Ipak, ako moram izdvojiti, ovaj Split će prije svega krasiti kolektivna igra i baš kolektiv će u ključnim trenucima stvarati razliku, prevlast na terenu.

U prvoj utakmici novog prvenstva, 8. rujna, Split na Gripama dočekuje Sisciu (Sisak).