You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

IN MEMORIAM

 

08.03.2004. Dan žena ostat će tužnim slovima zapisan u povjesti cjelokupnog sporta, a osobito ženskog rukometa Dugog Rata.


Umro je barba Leksa.

Počeo je igrajući nogomet, bio je gimnastičar, bavio se odbojkom, ali ono po čemu ga najviše pamtimo i čemu je posvetio najveći dio svog sportskog vijeka je rukomet . Prije 50 godina bio je jedan od osnivača a kasnije i igrač muškog rukometnog kluba, da bi pet godina poslije osnovao i ženski rukometni klub. Od 1959. godine do 1985. godine bio je trener ženske ekipe, a u jednom periodu i predsjednik kluba. Posljednje godine svog života proveo je kao član izvršnog odbora HRK " Orkan " i njegov počasni predsjednik.


Bio je čovjek velikog srca punog ljubavi prema sportu koje je nasebično prenosio na mnoge generacije koje su imale čast da ga poznaju, da žive i da rade s njime. Barba Leksin rad zauvjek je utkan u temeljima sporta a osobito rukometa Dugog Rata i jedino što možemo kazati je jedno veliko HVALA .Nakon kratke i teške bolesti u KBC Split u 77 . godini života preminuo je istaknuti društveni i sportski radnik Boris Leksić ili jednostavno Leksa , kako su ga od milja zvali svi oni koji su ga bolje poznavali.

Već zarana Leksa se priklonio sportu i ostao mu vjeran čitav svoj život. Bogati sportski put Boris je započeo igrajući nogomet u NK Orkanu gdje je bio standardni prvotimac. Paralelno s tim bavio se i drugim sportskim aktivnostima.

Uz aktivno igranje nogometa Borko je jednako aktivan i uspješan u obuci novih sportskih naraštaja u novoosnovanom društvu za tjelesni odgoj . Neizbrisiv trag uz nogomet naš Leksa je ostavio tako reći u svakom od sportova koji su tada djelovali u Dugom Ratu, u gimnastici , odbojci a posebno u rukometu .

Glavni je inicijator osnivanja rukometnog kluba gdje je uspješno igrao, a zatim i trenirao mušku rukometnu ekipu. Najviše je naš Leksa ipak doprinio razvoju ženskog rukometa gdje dugi niz godina bio trener uspješnih ekipa. Bio je doživotni počasni predsjednik ženskog i muškog dugoratskog rukometnog kluba.

Njegovo sportsko djelovanje zadnjih godina nije posustajalo iako ga je bolest dobrano načela. Istaknuti je član takmičarske i disciplinske komisije splitskog rukometnog saveza, te saveza za fizičku kulturu Omiša, gdje je svojim radom dao veliki doprinos razvoju sporta. Za uspješno dugogodišnje djelovanje, posebno u rukometnoj organizaciji, Borko je dobitnik niza nagrada i priznanja.

Na kraju treba istaći da je iz dugoratskog sporta, naročito iz rukometa, otišao izuzetno zaslužan sportski djelatnik, uz to i dobar čovjek, naš Leksa .

PELE je čitajući ovaj članak 12.03.04. zapisao:


Barba Borko, HVALA!