You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Bez poraza do svijetskog zlata

Hrvatski rukomet danas je u kolekciju medalja stavio još dva zlata. Muško i žensko svjetsko osvojeno u Cadizu na 3. svjetskom prvenstvu na pijesku. Suvereno, nadmoćno, gotovo savršeno naše su selekcije očitale lekciju svijetu. Od 14 utakmica u obje konkurencije izgubili smo - niti jednu. Iz Španjolske se Hrvatska vraća bez poraza, kao prva nacija planeta. Na prošlom SP u Brazilu bili smo šesti, odnosno sedmi, sada smo na krovu....


- Impresivno, fenomenalno. Ni najveći optimisti se ovomu nisu nadali - javio se odmah nakon finala Marijan Maras, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza i vođa puta u Cadizu.
Jučer, posljednjeg dana natjecanja, cure su u finalu pobijedile Španjolsku, drugi put na ovom prvenstvu.
- Pred gotovo tri tisuće navijača. U takvom ambijentu dobiti domaćina sve govori.
Dečki su imali daleko težeg protivnika. Branitelje naslova Brazilce, za koje će Maras reći da su “rođeni na pijesku”. Dobili smo 2:1, u shoot-outu je bilo 9:6.
- Radi se o dvije tehnički savršene momčadi.

Dopredsjednika našeg saveza nešto je posebno taknulo.
- Nakon utakmice s Brazilom prišao nam brazilski trener i rekao da mu je žao što je izgubio, ali drago da je to od Hrvatske, koja je igrala fenomenalno. Kad vas Brazil pohvali, to ima posebnu težinu.

Hrvatice su u Cadizu nastupile u sastavu Bukovina, Majer, Botica, Vidović, Bazzeo, Šamarinec, Lovrić, Ačkar, Starček i Daskijevič.
- Ne želim govoriti o pojedinkama, tek bih istknuo da je Vlatka Šamarinec najbolji pivot prvenstva. Bili smo tako kompaktni da ne bi bilo pošteno ikoga izdvajati.
Mušku reprezentaciju su činili Biuklić, Jurić, Vladušić, Horvat, Černetić, Rokavec, Paradžik, Šandrk, Bumbak i Pavelić. Na prvenstvu su izgubili ukupno dva seta, u posljednjoj utakmici skupine od Rusije te u finalu protiv Brazila.
- Utakmica s Rusijom je proglašena najboljom utakmicom turnira. Inače, Vladušić je prvi strijelac prvenstva, ali svi su imali svoj udio, od Černetića do iskusnog Horvata koji je tako racionalno i strpljivo igrao. Luka Bubak je sjajno branio.
Nemojte se čuditi što previše koristimo pridjeve sjajno, odlično, fenomenalno... Hrvatska je stvarno tako izgledala u Cadizu. Rukomet je još jednom osvjetlao obraz, pronio ime Lijepe naše.
- Jako je ugodno bilo biti Hrvat u Cadizu - ponosno će Maras.
Kadidatura za SP 2010.
- Igrali smo moderan, atraktivan rukomet, mislim s najmanje isključenja na prvenstvu.
Ekspedicija se večeras vraća u Hrvatsku, a Maras je već pogledao u budućnost.
- Vjerojano ćemo se kandidirati za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Imamo prekrasnu obalu, imamo Jarun i želimo ljudima približiti rukomet na pijesku. Nakon ovih 7-0 u muškoj i ženskoj konkurenciji to je realnost.
Prvaci smo u rukometu, pa to više i nije vijest, zar ne!?