17. Suci

17. Suci


17.1 Svaku utakmicu sude dva ravnoopravna suca. Njima pomažu zapisničar i mjeritelj vremena.
 
17.2 Suci nadziru ponašanje igrača počevši od trenutka ulaska u sportski objekt do izlaska iz njega.

 17.3 Suci su odgovorni za pregled igrališta, vrata ilopti prije početka utakmice; oni odlučuju kojom će se loptom igrati (Pravila 1 i 3:1)

Suci utvrđuju jesu li svi igrači u propisanim dresovima. Pjrovjeravaju zapisnik utakmice i opremu igrača. Osiguravaju da je broj igrača i službenih osoba u prostoru za zamjene u propisanim granicama, ustanovljuju i provjeravaju prisutnost službenih osoba obiju momčadi. Sve nepravilnosti moraju se otkloniti (4:1-2 i 4:7-9).
 

17.4 Jedan sudac obavlja ždrijeb(10:1), uz prisutnost drugog suca i službenih predstavnika momčadi ili službene osobe ili igrača koji zastupa službenog predstavnika momčadi.


17.5 U načelu, cijelu utakmicu trebaju voditi isti suci.
Njihova je odgovornost da osiguraju odigravanje utakmice sukladno pravilima, i moraju kažnjavati svaki prekršaj (vidi I Pravila 13:2 I 14:2).
Ako jedan od sudaca nije u mogućnosti suditi do kraja utakmice, drugi sudac nastavit će suditi utrakmicu sam. (za natjecanja pod ingerencijomIHF-a i kontinentalne federacije ovakva se situacija rješava sukladno propozicijama toga natjecanja).
 

17.6  Ako oba suca dosude prekršaj i njihova je odluka jedinstvena glede e4kipe koja je prkršaj skrivila, ali imaju različita mišljenja o težini kazne, izriče se teža kazna.
 
17.7 Ako oba suca dosude prekršaj ili lopta iziđe izvan igrališta, a suci imaju različito mišljenje kojoj ekipi treba pripasti lopta, donosi se zajednička odluka do koje su suci došli nakon međusobne konzultacije. Ako se ne mogu složiti oko odluke, prevladat će odluka suca u polju.
Obavezno je dati time-out. Nakon sudačkog dogovora, daju jasno vidljiv znak rukom i igra se nastavlja nakon zvižduka (2:8d, 15:5).
 

17.8 Oba suca odgovorna su za bilježenje pogodaka.
Isto tako vode zabilješke opomena, vremenskih kazni, diskvalifikacija i isključenja.


17.9 Oba suca odgovorna su za kontrolu vremena igre. Ako postoji ikakva sumnja u točnost mjerenja vremena, suci donose zajedničku odluku (vidi isto i Pravilo 2:3).
 

17.10 Nakon utakmice suci su odgovorni za uredno itočno sastavljanje zapisnika.
Isključenja (16 :11) i diskvalifikacije navedene u pravilu 16 :8, 4 članak, moraju biti obrazložene u zapisniku utakmice.


17.11  Odluke koje donesu suci na osnovi svoga zapažanja ili njihovih prosudbi su konačne.
Žalba se može uložiti samo na odluke koje su protivne pravilima.
Tijekom utakmice samo se službeni predstavnici momčadi imaju pravo obraćati sucima.
 
17.12 Suci imaju pravo privremeno ili trajnoč prekinuti utakmicu.
Mora se pokušati sve kako bi se utakmica nastavila, prije nego se donese odluka o trajnom prekidu.

17.13 Crna boja dresa u prvom redu namijenjena je sucima.

 

18. Zapisničar i mjeritelj vremena >>>

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog