14. Sedmerac

14. Sedmerac

14.1 Sedmerac se dosuđuje kod:

a) sprečavanja izgledne prilike za postizanje zgodidtka od strane igrača ili službenog predstavnika protivničke ekipe, na cijeloj površini igrališta
b) neosnovanog zvižduka u jasnoj prigodi za postizanje zgoditka
c) sprečavanja jasne prigode za postizanje zgoditka od strane osoba koje ne sudjeluju u igri, npr. Gledatelj uđe u prostor za igru ili zviždukom omete napadača (osim kod primjene Komentara Pravila 9:1). Ovo se odnosi i na slučajeve „više sile“, kao što je nestanak električne energije u trenutku kada se igrač nalazio u jasnoj prigodi za pogodak.

Za definiciju « jasne prigode za postizanje pogotka » (vidi objašnjenja, br.8)


14.2 Ako napadač zadrži potpuni nadzor nad loptom i tijelom unatoč povredi Pravila 14:1a, nema razloga za dosuđivanje sedmerca, čak i ako je nakon toga igrač proustio realizirati jasnu sitiaciju za postizanje pogotka.
U svakoj potencijalnoj situacijij suci se moraju suzdržati od dosuđivanja sedmerca prije nego se uvjere da zbilja postoje uvjeti i da je neophodno dosuditi tu kaznu. Ako napadač nastavi akciju i postigne pogodak unatoč prekršaju obrambenog igrača, očito je da ne postoji razlog za dosuđivanje sedmerca. U suprotnom, ako postaje očigledno da je napadač izgubio loptu ili nadzor nad tijelom zbog prkršaja, i da više nije u jasnoj prigodi za postizanje pogotka, dosuđuje se sedmerac.


14.3 Prilikom dosuđivanja sedmerca suci mogu dati znak za time-out, alli samo u slučajevima kada dolazi do dužeg prekida, npr. zamjene vratara ili izvođača bacanja, i donošenje odluke o prekidu trajanja vremena igre je u duhu i po kriteriju Objašnjenja broj 2


IZVOÐENJE SEDMERCA


14.4 Sedmerac se izvodi izravnim udarcem na vrata u roku od 3 sekunde nakon zvižduka suca u polju (15:7 stavak3, 13 :1a).

14.5 Igrač koji izvodi sedmerac mora zauzeti položaj iza linije, ali najdalje 1m udaljen od linije 7 metara (15:1, 15:6) prije nego lopta napusti njegovu ruku (13:1a). Nakon zvižduka, izvođač ne smije dodirivati ili prekoračiti liniju 7m prije nego lopta napusti njegovu ruku. (15:7 stavak 3,13 :1a).


14.6 Izvođači ili njegovi suigrači ne smiju povovo igrati loptpm nakon izvođenja sedmerca, dok ona ne dotakne protivnika ili okvir vrata (15:7 stavak 3, 13 :1a).


14.7 Prilikom izvođenja sedmerca suigrači izvođača moraju biti izvan linije slobodnog bacanja dok lopta ne napusti ruku izvođača. U slučaju da se ne postupi tako, dosudit će se slobodno bacanje za protivničku ekipu (15:7 stavak 3, 13 :1a).

14.8 Prilikom izvođenja sedmerca, protivnički igrači moraju se nalaziti izvan linije slobodnog bacanja i najmanje 3 metra udaljeni od linije 7 metara, sve dok lopta ne napusti ruku izvođača. U suprotnom sedmerac će se ponoviti ako nije bio postignut pogodak, ali se ne izriče osobna kazna.

14.9 Sedmerac će se ponoviti, osim u slučaju postizanja zgoditka , ako je prilikom izvođenja vratar prekoračio graničnu liniju vratara, liniju 4 m (1:7, 5:11), prije nego je lopta napustila ruku izvođača, ali se vrataru ne dosuđuje osobna kazna.

14.10 Nije dopušteno obaviti zamjenu vratara ako je igrač koji izvodi sedmerac zauzeo ispravan položaj za izvođenje s loptom u ruci. Svaki pokušaj zamjene vratara u takovoj situaciji kaznit će se kao nesportsko ponašanje (8 :4, 16 :1c i 16 :3c) 

NAPOMENA:
Na svim utakmicama koje organizira EHF (reprezentacije i klubovi) u svim uzrasnim kategorijama, prilikom dosuđivanja sedmerca obaveza je dosuditi time-out.
 

15. Osnovne smjernice za izvođenje bacanja >>>

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog