13. Slobodno bacanje

 

 

13. Slobodno bacanje

DOSUÐIVANJE SLOBODNOG BACANJA

13.1 U načelu, suci prekidaju igru i nastavljaju je slobodnim bacanjem za protivničku ekipu kada:

a) momčad koja je u posjedu lopte počini povredu pravila koja moraju za posljedicu imati oduzimanje lopte (vidi pravila 4:2-3, 4:5-6, 5:6-10, 6:5 stavak 1, 6:7b, 7:2-4, 7:7-8, 7:10, 7 :11, 8:8, 10:3, 11:4, 13: 7, 14:4-7 i 15:7 stavak 3 i 15 :8).

b) momčad u obrani počini povredu pravila koja za posljedicu imaju oduzimanje lopte ekipi koja je u posjedu (vidi Pravila 4:2-3, 4:5-6, 5:5, 6:2b, 7:8, 8:8).

13.2 Suci moraju omogućiti razvoj igre suzdržavajući se od preuranjenog prekidanja igre dosuđivanjem slobodnog bacanja.
To podrazumijeva da prema Pravilu 13:1a, suci ne moraju dosuditi slobodno bacanje odmah nakon prekr¹aja koji je počinila momčad u napadu, ako je momčad u obrani uspjela doći u posjed lopte.
Isto tako, prema Pravilu 13:1b suci ne bi smjeli intervenirati ako nije jasno i sve dok nije jasno da će momčad u napadu izgubiti loptu ili nije u mogućnosti nastaviti napad, zbog prekršaja koji je počinila obrambena momčad.
Ako treba izreći osobnu kaznu zbog povrede pravila, suci mogu odmah prekinuti igru, ako time ne oduzimaju prednost ekipi čiji igrači nisu počinili prekr¹aj. U suprotnom izricanje kazne treba se odgoditi do zavr¹etka trenutne akcije.
Pravilo 13 :2 ne primjenjuje se u slučaju prekr¹ pravila 4:2-3 ili 4:5-6, kada se igra mora odmah prekinuti, ako je mjeritelj vremena intervenirao.

13.3 U slučaju da se prekršaj, koji bi normalno doveo do slobodnog bacanja po pravilu 13:1 dogodi dok je lopta izvan igre, igra se nastavlja bacanjem koje odgovara situaciji zbog koje je bila prekinuta.

13.4 Kao dopuna sitacijama navedenim u Pravilu 13:1a-b, slobodnim se bacanjem nastavlja igra u onim sitacijama kada je bila prekinuta (dok je lopta bila u igri) iako se nije dogodila povreda pravila :

a) ona momčad koja je bila u posjedu lopte prije prekida igre, u nastavku igre i dalje je u posjedu lopte
b) ako ni jedna momčad nije bila u posjedu lopte, lopta se dodjeljuje onoj ekipi koja je posljednja bila u posjedu lopte preije prekida igre.

Prednost koja se primjenjuje u pravilu13 :2 ne odnosi se na situacije koje pokriva pravilo 13 :4.


13.5 Ako se dosudi slobodno bacanje protiv ekipe koja je u posjedu lopte u trenutku sučeva zvižduka, igrač koji je u posjedu lopte mora smjesta ispustiti loptu ili je spustiti na tlo na mjestu na kojem se nalazi (16:3e).


IZVOÐENJE SLOBODNOG BACANJA

13.6 Slobodno bacanje izvodi se bez sučeva zvižduka (vidi i 15:5b) u načelu s mjesta na kojem je učinjen prekršaj. Iznimke od ovog načela su slijedeće:
 - u situacijama opisanim u Pravilu 13:4a-b, slobodno bacanje izvodi se nakon sučeva zvižduka, u načelu s mjesta na kojem se nalazila lopta u trenutku kada je učinjen prekršaj
 -ako sudac ili nadzornik prekine igru zbog prekršaja koji je počinio igrač ili službeni predstavnik ekipe u obrani, koji rezultira usmenom opomenom ili osobnom kaznom, tada se slobodno bacanje izvodi s mjesta na kojem se lopta nalazila u tenutku prekida igre, ako je to povoljnija pozicija od one na kojoj se dogodio prekršaj ;
 - ista iznimka kao u prethodnom stavku primjenjuje se u slučaju kada mjeritelj vremena prekine igru zbog pogrešne zamjene igrača ili ulaska prekobrojnog igrača prema Pravilima 4:2-3 ili 4:5-6.


Kako je navedeno u Pravilu 7:11, slobodno bacanje zbog pasivne igre izvodi se sa mjesta na kojem se nalazila lopta kada je igra prekinuta.

Bez obzira na osnovna načela i postupke koji su navedeni u prethodnim člancima, slobodno bacanje nikada se ne može izvoditi unutar vratareva prostora ekipe koja ga izvodi ili unutar linije slobodnog bacanja protivnika. U svim situacijama kada se mjesto izvođenja, u skladu s prethodnim člancima, nalazi unutar ovoga navedenog prostora, mjesto izvođenje slobodnog bacanja mora se premjestiti na najblližu poziciju izvan ovoga ograničenog područja.

 

KOMENTAR

Ako se mjesto izvođenja slobodnog bacanja nalazi točno na liniji slobodnog bacanja ekipe u obrani, tada se bacanje mora izvesti točno s mjesta prekršaja. Nadalje, što je udaljenost od linije slobodnog bacanja veća, povećava se i toleranicija odstupanja od mjesta izvođenja slobodnog bacanja. Odstupanje se povećava do najviše 3 metra, ¹to se primjenjuje u slučaju slobodnog bacanja koje se izvodi ispred vratareva prostora ekipe koja izvodi slobodno bacanje.
Tolerancija koja je upravo objašnjena ne odnosi se na povrede Pravila 13:5, ako je isto kažnjeno prema  objašnjenju pravila br.5 :3a. U tim slučajevima slobodno bacanje mora se izvesti točno s mjesta na kojem se prekr¹aj dogodio.

 

13.7 Igrači ekipe u napadu ne smiju dodirivati ili prelaziti liniju slobodnog bacanja protivničke ekipe prije nego je izvedeno slobodno bacanje. Vidi također posebna ograničenja navedena u pravilu 2 :5.
Suci moraju ispraviti položaj napadača koji se nalaze između linije slobodnog bacanja i vratareva prostora tijekom izvođenja slobodnog bacanja, ako nepravilan položaj ima utjecaj na razvoj igre (15:3, 15 :6). Slobodno bacanje nakon toga izvodi se nakon sučeva zvižduka (15:5b). Isti postupak se primjenjuje (Pravilo 15 :7, 2. stavak) ukoliko netko od suigrača izvođača bacanja, prijeđe liniju slobodnog bacanja 8prije nego lopta napusti ruku izvođača) ako se bacanje izvodi bez sučeva zvižduka.

U slučaju kada se slobodno bacanje izvodi uz sučev zvižduk, a napadači dodiruju ili prelaze preko linije slobodnog bacanja prije nego je lopta napustila ruku izvođača, mira se dosuditi slobodno bacanje za ekipu u obrani (15 :7, 3. stavak, 13 :1a).

13.8 Prilikom izvođenja slobodnog bacanja, protivnički igrači moraju biti na udaljenosti najmanje 3 metra od izvođača. Njima je, međutim, dopušteno stajati neposredno ispred linije vlastitog vratareva prostora ako se slobodno bacanje izvodi s njihove linije slobodnog bacanja. Ometanje izvođenja slobodnog bacanja kažnjava se sukladno pravilu 15 :9 i objašnjenju 5 :2b).

                                                                                                                       14. Sedmerac >>>

 

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog