8. Prekršaji i nesportsko ponašanje

 

8. Prekršaji i nesportsko ponašanje

8.1 Dopušteno je :

a) korištenje ruku i dlanova za blokiranje lopte ili dolazak u njezin posjed
b) protivniku otvorenim dlanom skrenuti loptu iz bilo kojeg smjera
c) blokirati protivnika tijelom, čak ikada protivnik nije u posjedu lopte
d) biti sprijeda u dodiru s tijelom protivnika, blogo povijenih ruku, i održavati taj kontakt s namjerom nadziranja i praćenja protivnika.

8.2 Nije dopušteno:

a) istrgnuti ili izbiti loptu protivniku iz ruku
b) blokirati ili izgurati protivnika rukama, dlanovima ili nogama
c) obuhvatiti, držati (tijelo ili dres), gurati, natrčavati ili naskakivati na protivnika
d)  ugrožavati protivnika (s loptom ili bez nje).
 
8.3  Kršenja pravila 8:2 kada je akcija uglavnom ili isključivo usmjerena prema protivniku a ne prema lopti sankcioniraju se progresivnim kažnjavanjem. Progresivno kažnjavanje podrazumijeva da za određeni prekršaj nije dovoljno dosuditi samo slobodno bacanje ili sedmerac, nego je potrebno dodijeliti i osobnu kaznu, počevši od opomene (16:1b), nakon čegaslijede teže kazne kao što su vremenske kazne (16:3b) i diskvalifikacija (16:3f).
Kao što je navedeno u komentaru pravila 16:3, suci imaju pravo, prema vlastitoj prosudbi za određeni prekršaj odmah dosuditi isključenje na 2 minute, iako igrač prije toga nije bio opomenut.

8.4  Fizički i verbalni ispadi koji nisu u duhu sportskog ponašanja smatraju se nesportskim ponašanjem (vidi objašnjenje, br. 5). Ovo se odnosi i na igrače kao i na službene predstavnike, na igralištu ili izvan njegaa. Progresivno kažnjavanje također se primjenjuje i kod nesportskog ponašanja (16 :1c, 16 :3c-d i 16 :6a).

8.5 Igrač koji svojim napadom ugrozi protivnikovo zdravlje mora biti diskvalificiran  (16 :6b-c) osobito ako je :
 
a) sa strane ili otraga udario ili povukao za ruku igrača, koji je pokušao izvesti udarac ili dodavanje
b) svojom akcijom prouzročio udarac u glavu ili vrat protivničkog  igrača
c) namjerno stopalom ili koljenom uputio udarac u tijelo protivničkog igrača, to se podrazumijeva za podmetanje noge
d) odgurne protivnika koji je u trku ili skoku ili nasrne na njega tako da protivnik izgubi kontrolu nad svojim tijelom ; ovo se primjenjuje i u situacijama kada vratar napusti vratarev prostor i dođe u kontakt s protivnikom u protunapadu ;
e) pogodio obrambenog igrača loptom u glavu prilikom pokušaja izravnog upućivanja lopte prema vratima tijekom izvođenje slobodnog bacanja ; uz pretpostavku da se obrambeni igrač nije kretao ; ili isto tako, pogodio vrataraa u glavu prilikom izvođenja sedmerca, uz pretpostavku da se vratar nije kretao.

KOMENTAR
Čak i prekršaj koji je nastao uslijed laganog kontakta može biti vrlo opasan i potencijalno imati teške posljedice, ukoliko se dogodio u trenutku kada se protivnik nije nadao ili bio bespomaćan. U koliko postoji opasnost od ozljeđivanja protivnika i kod takvih manjih fizičkih kontakata, potrebno je dosuditi diskvalifikaciju prekršitelju.

8.6 Grubo nesportsko ponašanje igrača illi služjbenog predstavnika, na igralištu ili izvan njega (primjere vidi u objašnjenjima, br.6) bit će kažnjeno diskvalilfikacijom(16 :6c).


8.7 Igrač koji je počinčio « tvorni napad » za tarajanja igre mora biti isključen (16 :9-11) Fizičko obračunavanje koje se dogodi izvan vremena igre za posljedicu ima diskvalifikaciju (16 :6d ; 16 :14b). Službeni predstavnik kojji skrivi « tvorni napad » (fizičko obračunavanje) mora biti diskvalificiran(16 :6e).

                                                                                                                                9. Pogodak >>>

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog