7. Igra loptom i pasivna igra

7.Igranje loptom i pasivna igra

IGRANJE LOPTOM

Dopušteno je:

7.1 bacati, hvatati, zaustavljati, gurati ili udarati po lopti koristeći dlanove (otvorene ili zatvorene), ruke, glavu, tijelo, bedra i koljena

7.2 držati loptu najviše 3 sekunde , i ako ona leži na tlu(13 :1a) 

7.3 učiniti  najviše 3 koraka  držeći loptu : korak se smatra izvedenim :

a) kada igrač koji stoji s obje noge na tlu podigne jednu nogu i ponovo je spusti ili pomakne nogu s jednog mjesta na drugo
b) kada igrač dodiruje tlo samo jednom nogom, uhvati loptu i potom dodirne tlo drugom
c) kada igrač nakon skoka dodirne tlo samo jednom nogom, i potom se odrazi istim nogom ili dodirne tlo drugom nogom
d) kada igrač nakon skoka objema nogama istodobno dodirne tlo te potom podigne jednu nogu i ponovo je spusti ili pomakne nogu s jednog mjesta na drugo

Komentar:

Računa se kao jedan korak kada se noga pomakne s jednog mjesta na drugo, a nakon toga privuče joj se druga noga.

7.4 loptu iz mjesta ili u trku :

a) jednom odbiti loptu od tla i ponovo je uhvatiti jednom ili objema rukama
b) jednom rukom više puta odbijati loptu od tla (voditi loptu) ili kotrljati po tlu jednom rukom i nakon toga je uhvatiti ili podići jednom ili  objema
c)kotrljati loptu po podu jednom rukom i nakon toga je uhvatiti ili podiće jednom ili objeme rukama
Čim se potom lopta uhvati jednom ili objema rukama, pnovo se mora s njome odigrati najkasnije nakon 3 koraka ili nakon tri sekunde (13 :1a)
Odbijanje ili vođenje lopte smatra se započetim kadaigrač dodiruje loptu bilo kojim dijelom tijela i usmjerava je prema tlu.
Ako je lopta dodirnula nekog drugog igrača ili okvir vrata, igraču je dopušteno ponovno odbijanje ili vođenje lopte.

7.5 premještati loptu iz jedne ruke u drugu

7.6  odigrati loptom iz klečećeg, sjedećeg ili ležećeg položaja. To znači da je dopušteno izvesti bacanje (npr.slobodno bacanje ) iz takvog položaja ukoliko su zadovoljeni uvjeti iz Pravila 15 :1, uključujući i uvjet da dio jedne noge mora biti u stalnom kontaktu s podlogom.


Nije dopušteno:

7.7 dodirnuti loptu više od jedanput ako ona u međuvremenu nije dodirnula tlo, drugog igrača ili okvir gola (13 :1a)
Međutim dodirivanje lopte više od jedanput sene kažnjava ukoliko je igrač « nespreta «  s loptom npr. Kada ne uspijeva odmah kontrolirati loptu koju pokušava zaustaviti ili uhvatiti.


7.8 dodirivati loptu potkoljenicom ili stopalom osim kada igrača u te dijelove loptom pogodi protivnički igrač (13 :1a-b).

7.9 igra se nastavlja ako lopta dodirne suca na igralištu.

7.10 ukoliko igrač koji odi loptu s jednom ili obje noge stupi izvan prostora za igru (dok se lopta još nalazi u prosatoru za igru ) na primjer da zaobiđe obrambenog igrača, dosuđuje se slobodno bacanje za protivničku momčad. Ukoliko igrač momčadi koja je u posjedu lopte namjerno iziđe izvan prostora za igru,, suci moraju upozoriti igrača da se vrati u igralište. Ukoliko igrč to ne učini ili takvu akciju ponovi ista momčad, treba dosuditi slobodno bacanje za protivničku momčad (13 :1a) bez ponovnog upozorenja. Ovakvo kršenje pravila nema za posljedicu dosuđivanje osobne kazne prema pravilima 8 i 16.


PASIVNA IGRA


7.11 Momčadi nije dopušteno zadržavati loptu u posjedu bez vidljive namjere napadačke akcije ili pokušaja upućivanja udaraca na gol. Jednako tako to se odnosi na ponovljeno odugovolačenje s izvođenjem početnog bacanja, slobodnog bacanja, izbacivanja, i ubacivanja od strane momčadi koja je u posjedu lopte (vidi objašnjenja br.4).To se smatra pasivnom igrom, koja se kažnjava slobodnim bacanjem protiv ekipe koja je bila u posjedu lopte (13 :1a).
Slobodno bacanje izvodi se s mjesta na kojem se nalazila lopta u trenutk prekida igre.
 
7.12 Kada se prepozna namjera pasivne igre, pokazuje se znak upozorenje (znak br. 18). Time se daje mogućnost momčadi u napadu da promijeni način napada kako bi spriječila oduzimanje lopte. Ako ne dođe do promjene načina napada i nakon  znaka upozorenja, ili ako nije upućen udarac prema vratima, dosuđuje se slobodno bacanje protiv momčadi koja je u posjedu lopte (vidi objašnjnja, br.4).
U nekim slučajevima suci mogu dosuditi slobodno bacanje protiv momčadi u napadu bez prethodnočg davanja znaka upozorenja za pasivnu igru, npr. Kada igrač namjernoč ne želi doći u jasnu prigodu za pogodak.

 

                                                                                         8. Prekršaji i nesportsko ponašanje >>>

 

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog