6. Vratarev prostor

 

6. Vratarev prostor

6.1 U vratarev prostor dopušten je ulazak samo vrataru (vidi 6 :3). Igrač u polju stupio je u vratarev prostor kada ga dodirne bilo kojim dijelom tijela, uključujući i liniju vratareva prostora.

6.2 Kada igrač iz polja za igru stuupi u vratarev prostor dosuđuje se sljedeće :

a) izbacivanje, ako napadač stupi u vratarev prostor s loptom u posjedu ili stup u prostor bez lopte ali stekne prednost pred protivnikom (12:1)
b) slobodno bacanje, ako obrambeni igrač  stupi u vratartev prostor bez lopte i time ostvari prednost ali ne spriječi jasnu prigodu za pogodak (13 :1b, vidi i Objašnjena 5:1)
c) sedmeac, kada obrambeni igrač stupi u vratarev prostor i time spriječi izglednu priliku za pogodak (14 :1a)

6.3 Ulazak u vratarev prostor se ne kažnjava :

a) ako igrač stupi u vratarev prostor nakon što je igrao loptom, sve dok time ne dovodi protivnika u nepovoljni položaj
b) ako igrač stupi u vratarev prostor bez lopte i time ne ostvari nikakvu prednost
c) ako odbrambeni igrač stupi u vratarev prostor tijekom pokušaja obrane ili nakon tiga, a da time nije doveo protivnika u nepovoljan položaj.

6.4 Smatra se da je lopta „izvan igre“ kada vratar rukama kontrolira loptu u svom vratarevom prostoru(12:1). Lopta mora biti vraćena u igru izvođenjem izbacivanja (12:2).

 
6.5 U kolliko se lopta kotrlja kroz vratarev prostor, smaatra se i dalje u „igri“ i u posjedu vratareve momčadi i jedino vratar može igrati loptom. Vratar može loptu podići i time je lopta „izvan igre“ i vratiti je u igru sukladno pravilu 6:4 i 12:1. U koliko loptu koja se kotrlja u vratarevom prostoru dodirne vratarev suigrač, dosuđuje se slobodno bacanje (13:1a vidi i 14:1a u svezi s objašnjenjem br.8c), a igra se nastavlja izbacivanjem u koliko ju je dirao protivnički igrač.

Lopta je izvan igra čim ostane ležati u vratarevom prostoru (12:1). U tom slučaju ona je u posjedu vratareve momčadi i jedino vratar može igrati njome. Vratar je mora vratiti u igru izbaacivanjem sukladno pravilu 6:4 i 12:2 (vidi i 6:7b). I dalje se treba izvesti izbacivanje ako je loptu dodirivao bilo koji drugi igrač dok je bila izvan igre (12:1 stavak2 i 13:3)

Dopušteno je igrati loptom koja se nalazi u zraku izna d vratarevog prostora.

 
6.6 Igra se nastavlja (izbacivanjem prema pravilu 6:4-5) ako obrambeni igrač dodiruje loptu u pokušaju obrane, i nakon toga je uhvati vratar ili ostane unutar vratareva prostora.

6.7 Ako igrač odigra loptom u svoj vratarev prostor, donose se sljedeće odluke:

a) pogodak, ako je lopta ušla u vrata
b) slobodno bacanje, ako je lopta završila u vratarevu prostoru ili ako vratar dodiruje loptu i ona ne uđe u vrata (13 :1a-b)

 c) ubacivanje, ako lopta pređe preko vanjske linije vrata (11:1)
d) igra se nastavlja, ako lopta prođe kroz vratarev prostor za igru i vratar je ne dodirne.

6.8 Lopta koja se iz vratareva prostora vrati u polje za igru ostaje u igri.

 

7. Igra loptom i pasivna igra >>>

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog