4. Momčad

 

4. MOMČAD

4.1 Momčad se sastoji od najviše 14 igrača.
Na igralištu istodobno smije biti najviše 7 igrača. Ostali se igrači smatraju zamjenama.

Tijekom cijele utakmice momčad mora na terenu imati jednočg igrača kao vratara. Igrač koji je naveden kao vratar može u bilo kojem tarenutku postati igrač u polju. Isto tako, igrač u polju, u bilo kojem trenutku, može zauzeti mjesto vratara (vidi Pravilo 4:4 i 4:7).

Prije početka utakmice momčad mora imati najmanje 5 igrača na igralištu.

Momčad može u bilo kojem trenutku tijekom igre, uključujući produžetke, povećati broj do najviše 14 igrača.

Igra se može nastaviti i ako broj igrača u ekipi dođe na manje od 5 igrača na igralištu. Na sucima je da donesu ldluku hoće li I kada trajno prekinuti utakmicu (17:12).


4.2
Momčadi je dopušteno prijaviti najviše 4 službene osobe za utakmicu. Službene osobe ne mogu biti zamijčenjene tzijekom utakmice. Jedan od njih mora biti naveden kao « službeni predstavnik ». Samo je toj službenoj osobi dopušteno obraćanje zapisničaaru/mjeritelju vremena i eventualno sucima(vidi objašnjenja, br.3 : time-out).

Općenito, službenim predstavnicima nije dopušten ulazak u igralište tijekom utakmice. Kršenje ovog pravila kažnjava se kao nesportsko ponašanje (vidi Pravila 8 :4, 16 :1c, 16:3d i 16 :6a). Igra se nastavlja slobodnim bacanjem za protivnika (13 :1a-b ; svejedno vidi objašnjenje, br.9).

Službeni predstavnik momčadi odgovoran je da, nakon što je dat znak za početak utakmice, u prostoru za pričuvne igrače nije nazočna niti jedna druga osoba osim upisanih službenih osobba (najviše 4) i igrača kojima je dopušten nastup (vidi 4:3). Povreda ovog pravila za posljedicu ima progresivnu kaznu za „službenog predstavnika momčadi“ (16:1c, 16:3d i 16:6a).


4.3 Igraču ili službenoj osobi dopušten je nastup ako je upisan u zapisnik i nazočan na početku utakmice.

Igrači i službene osobe koji stignu nakon početka utakmice, moraju dobiti od zapisničara/mjeritelja vremena odobrenje za nastup i biti upisani u zapisnik utakmice.

Igrač s pravom nastupa može, u načelu, u svakom trenutku ući u igralište preko linije za zamjenu igrača (vidi Pravila 4 :4 i 4 :6)

Službeni predstavnik momčadi odgovoran je da samo igrači kojim je dopušten nastup uđu na igralište. Za povredu ovog pravila, izreće će se progresivna kazna službenom predstavniku momčadi (13:1a-b, 16:1c, 16:3d i 16:6a; vidi objašnjenja br.9).IGRAČI ZA ZAMJENU

4.4 Igrači za zamjenu smiju sudjelovati u igri, u svako doba i višekratno (vidi i pravilo 2:5), bez najave zapisničaru/mjeritelju vremena, ako je igrač kojeg zamjenjuje napustio igralište(4 :5).

Igrači moraju ulaziti i napuštati polje za igru preko svoje linije za zamjenu (4 :5). Isto vrijedi i za zamjenu vratara (vidi 4 :7 i 14 :10).

Pravila za zamjenu igrača vrijede također i tijekom time-outa (osim za momčadskog time-outa).

KOMENTAR

Cilj koncepta „linije za zamjenu igrača“ je osiguravanje fer i pravilne zamjene igrača. Namjera nije da se kažnjava igrača u drugim situacijama kada prekorači preko uzdužne linije ili linije izvan vrata bez namjere da stekne prednost ili ugrozi protivnika (npr. Kada uzima vodu ili ručnik s klupe za zamjenu igrača neposredno pokraj linije za zamjenu igrača, ili kada nakon dosuđene progresivne kazne mirno napušta igralište preko uzdužne linije neposredno pokraj linije od 15 cm). Nepravilno korištenje prostora izvan prostor za igru i njegovo korištenje u taktičke svrhe posebno je obrađeno u pravilu 7:10.

4.5 Nepravilna zamjena mora se sankcionirati isključenjem na 2 minute igrača koji je počinio prekršaj. Ako je više igrača iste ekope počinilo prekršaj pogrešne zamjene u istoj situaciji, kažnjava se samo igrač koji je prvi učinio prekršaj.

Igra se nastavlja slobodnim bacanjem za protivničku ekipu(13 :1a-b ; vidi objašnjenje br.9).


4.6 Ako prekobrojni igrač uđe u igralište, ili ako igrač nepravilno utječe na igru iz polja za zamjenu igrača, mora se kazniti isključenjem na 2 minute. Zbog tog prekršaja momčad se mora reducirati za nekog drugog igrača u trajanju od 2 minute (usprkos činjenice da prekobrojni igrač mora napustiti igralište)

Ako igrač uđe u igralište dok mu nije istekla vremenska kazna od 2 minute, mora ponovo biti kažnjen isključenjem na 2 minute. To isključene stupa na snagu odamh, stoga se momčad mora reducirati za još jednog igrača na vrijeme preostalog trajanja njegove prve kazne.

Igra se u oba slučaja nastavlja izvođenjem slobodnog bacanja za protivničku ekopu (13 :1a-b : vidi objašnjenje, br.9)

OPREMA

4.7 Igrači jedne momčadi u polju moraju nositi jednake dresove. Dresovi momčadi moraju se jasno razlikovati kombinacijom boja i uzoraka. Dres igrača koji igra na mjestu vratara mora se bojom razlikovati od boje dresa igrača u polju obiju momčadi i protivničkih vratara(17 :3).


4.8 Igrači mčoraju nositi brojeve koji su najmanje veličine 20 cm na leđima i najmanje 10 cm na prsima. Trebali bi se koristiti brojevi od 1 do 20. Igrač u polju koji ulazi na mjesto vratara mora imati isti broj dresa na obje pozicije.
Boja brojeva mora se jasno razlikovati od boje i uzoraka dresa.

4.9 Igrači moraju nositi sportsku obuću.

Nije dopušteno nošenje predmeta koji mogu biti opasni za igrače. To uključuje npr.štitnike za glavu, masku za lice, narukvice, satove, prstene, ogrlice ili lančiće, naušnice, naočale bez trake za učvršćenje ili s tvrdim okvirom kao i ostalih predmeta koji mogu biti opasni (17 :3). Ravni prsteni, malene naušnice i vidljiv piercing mogu se dopustiti ako se prekriju ljepljivim trakama na način da više ne predstavljaju opasnost za protivničke igrače.  Vrpce za kosu dopuštene su ukoliko su načinjene od mekanog i elastičnog materijala.

Igrači koji ne ispunjavaju ove uvjete ne smiju nastupiti dok ne otklone nepravilnosti.

4.10 Ako igrač krvari ili ima krvi na tijelu ili dresu, odmah mora dragovoljno napustiti igralište (po pravilima za zamjenu igrača), kako bi se zaustavilo krvarenje, rana sanirala i zaštitila te očistilo tijelo ili dres.Igrač se ne može vratiti u igru dok to nije učinjeno.

Ako igrač ne postupi po zahtjevu sudaca u vezi s gore navedenim, smatrat će se da se nesportski ponaša (8 :4, 16 :1c i 16 :3c).


4.11 U slučaju ozljede, suci mogu dati dopuštenje (znak rukom)dvjeme osobama kojima je « dopušten nastup » (vidi 4 :3) da uđu u igralište za time-outa, isključivo sa namjerom da pomognu povrijeđenom igraču svoje momčadi (4 :2, 16 :1d, 16 :3d, 16 :6b). Ako, nakon dvije osobe kojima je dopušten nastup, još netko uđe u igralište, izreće će mu se kazna kao da je izvršena nepravilna zamjena, ako se radi o igraču sukladno prvilima 4:6 i 16:3a; a ako se radi o službenoj osobi sukladno pravilima 4:2, 16:1c, 16:3d i 16:6a. Osobi kojoj je dopušten ulaz na igralište, a koja umjesto pomoći ozlijeđenom igraču daje savjete drugim igračima, prilazi i razgovara s protivničkim igračima ili sucima, biti će izrečena kazna za nesportsko ponašanje prema pravilima 16:1c,16:3c-d i 16:6a.

5. Vratar >>>

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog