2. Trajanje igre

 

2. Trajanje igre

2.1 Normalno je vrijeme trajanje igre za sve ekipe sa igračima od 16 i više godina dva puta po 30 minuta. Odmor između poluvremena traje 10 minuta.

Trajanje igre za mlađe dobne kategorije: za igrače u kategoriji 12-16 godina 2x25 minuta a za igrače 8-12 godina 2x20 minuta. U oba slučaja odmor između poluvremena traje 10 minuta.

2.2 Produžeci se igraju, nakon odmora od 5 minuta, ukoliko je utakmica neriješena na kraju regularnog dijela, a mora biti odlučen pobjednik. Produžeci se igraju 2x5 minuta sa odmorom od 1 minute.

Ako je nakon prvog produžetka rezultat ponovo neodlučen, drugi produžetak igra se nakon odmora od 5 minuta. I ovaj produžetak igra se 2x5 minuta, sa odmorom od 1 minute.

Ako i nakon drugog produžetka rezultat ostane nerješen, pobjednik će biti odlučen sukladno propozicijama za to natjecanje.


Završni znak

2.3 Trajanje igre počinje nakon sučeva zvižduka za početno bacanje. Završava automatskim završnim znakom koji daje javni uređaj za mjerenje vremena ili mjeritelj vremena. Ako nije dat takav znak, sudac zviždukom daje znak da je vrijeme igre isteklo.

Komentar:

Ako nema javnog uredaja za mjerenje vremena s automatskim zvučnim signalom za kraj utakmice, mjeritelj vremena poslužit će se stolnom ili ručnom štopericom i okončati utakmicu zvučnim signalom.
Kad se koristi javni mjerni uređaj, isti treba po mogućnosti programirati za mjerenje vremena od 0 do 30 minuta.

2.4 Prekršaji ili nesportsko ponašanje koje se dogodilo prije ili neposredno u trenutku završnog signala(završetak poluvremena ili kraj utakmice) mora biti sankcionirano I onda ako kazna nije mogla biti izrecena prije završnog signala. Suci završavaju igru tek nakon što je poznat neposredni rezultat slobodnog bacanja ili sedmerca, koji se moraju izvesti poslije završnog signala.

2.5 Bacanje se mora ponoviti, ako se završni signal zacuo (za kraj poluvremene ili igre) upravo u trenutku izvodenje slobodnog bacanja ili sedmerca ili u trenutku dok je lopta u letu preme golu. Suci moraju pricekati neposredni rezultat ponovljenog bacanja prije znaka za završetak igre.

2.6 Igraci i službene osobe podliježu osobnim kaznama za prekršaje ili nesportsko ponašanje koji su se dogodili tijekom izvodenja slobodnog bacanja ili sedmerca u uvjetima opisanim u pravilu 2:4-5. Pjrekršaji tijekom izvodenje u gore navedenim situacijama ne može za posljedicu imati izvodenje bacanja za ekipu u obrani (u suprotnom smijeru).

2.7 Ako suci ustanove da je mjeritelj vremena prerano dao završni signal (za kraj poluvremena ili utakmice), dužni su zadržati igrace na igralištu i odigrati preostalo vrijeme igre.

Momčad koja je bila u posjedu lopte u trenutku prejevremenog završnog signala ostaje u posjedu lopte i u nastavku igre. Ako je lopta bila izvan igre, igra se nastavlja bacanjem koje odgovara situaciji u trenutku preranog prekida igre. Ako je lopta bila u igri, nastavlja se slobodnim bacanjem sukladno Pravilu 13:4a-b.

Ako je znak za kraj poluvremena (ili prvog produžetka) dat prekasno, drugo poluvrijeme (ili produžetak) mora biti skraceno za odredeno vrijeme. Ako je znak za završetak drugog poluvremena (ili produžetka) dat prekasno, suci ne mogu ništa promijeniti.


TIME — OUT

2.8 Suci odlucuju kada ce I koliko dugo biti zaustavljeno vrijeme trajanja igre (“time-out”)

Time-out je obvezanu sljedecim slucajevima:

a) iskljucenje na 2 minute, diskvalifikacija ili iskljucenje
b) dosudivanja sedmerca
c) ako je dopušten momcadski time-out
d) nepravilne zamjene igraca ili ulaska prekobrojnog igraca u igralište
e) dobivanja signala od mjeritelja vremena ili nadzornika
f) potrebnog dogovora izmedu sudaca sukladno Pravilu 17:8

Time-out se takoder daje i u drugim situacijama ovisno o uvjetima (vidi objašnjenje, br. 2)
Prekršaji koji se dogode za trajanja time-outa podliježu istim sankcijama kao i prekršaji za vrijeme igre (16:13, clanak 1)


2.9 Suci daju znak mjeritelju vremena kada treba zaustaviti sat i nastaviti mjerenje vremena nakon završetka time-outa.
Prekid mjerenje vremena trajanja igre daje se sa tri kratka zvižduka i odgovarajucim znakom rukom.
Nakon time-outa uvijek mora biti dat znak zviždukom za nastavak igre i mjerenja vremena.


2.10 Svaka momcad ima pravo na jedan momcadski time-out u trajanju od 1 minute, u svakom poluvremenu regularnog dijela utakmice. (Objašnjenje, br. 3). 

3. Lopta >>>

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog