Počeci rukometa u Splitu i okolici

Napisao/la Jurica Gizdić.

Jedna od prvih utakmica u Dugom RatuPrvi počeci igranja (velikog) rukometa u Splitu zabilježeni su u jesen 1945. godine.
Narodni sport od 18. rujna 1945. godine u članku "Hoće li zagrebački rukomet dobiti u Splitu jakog protivnika", između ostalog piše;
"U Splitu uz boks, atletiku, nogomet, plivanje i odbojku, uzima sve više maha  i rukomet. Mlađi borci su ozbiljno shvatili ovaj sport i više tjedana marljivo treniraju pod vodstvom svog trenera Ante Mlikotina. Odigrano je već nekoliko utakmica između A i B momčadi na kojima su se pokazali kao dobri rukometaši i neki inače poznati splitski sportaši"...

...više u nastavku članka...
 

 


Prvi počeci igranja (velikog) rukometa u Splitu zabilježeni su u jesen 1945. godine.
Narodni sport od 18. rujna 1945. godine u članku "Hoće li zagrebački rukomet dobiti u Splitu jakog protivnika", između ostalog piše;
"U Splitu uz boks, atletiku, nogomet, plivanje i odbojku, uzima sve više maha  i rukomet. Mlađi borci su ozbiljno shvatili ovaj sport i više tjedana marljivo treniraju pod vodstvom svog trenera Ante Mlikotina. Odigrano je već nekoliko utakmica između A i B momčadi na kojima su se pokazali kao dobri rukometaši i neki inače poznati splitski sportaši"...

 

Valja napomenuti da jc Slobodna Dalmacija od 26. rujna
1945
. godine donijela informaciju o rukometnom susretu u predigri nogometne utakmice FD Split i FD Šibenik. Tekst navodi:
"U predigri su se sastale dvije sportske omladinske momčadi u rukometu. Ovo  je prvi nastup rukometaša u našem gradu, pa je kod gledalaca vladao velik interes. Rukometaši su nakon jednomjesčnog treninga pokazali velikog smisla za ovu igru, a publika ih je na završetku igre nagradila aplauzom. Rezultat je neodlučan 5:5".

U jesen 1945. godine pri obnovljenim fiskulturnim društvima Hajduk i Jadran osnivaju se rukometne sekcije. Međutim, rukometna sekcija Hajduka djelovala je u toku 1946. godine pod vodstvom rezervnog nogometnog vratara Branka Šegovića. Budući da je u jesen 1946. godine skoro prestalo bavljenje rukometom u Slobodnoj Dalmaciji objavljen je poziv svim članovima bivših rukometnih sekcija Hajduka i Jadrana za nastavak djelovanja. Međutim, do reaktiviranja rukometa nije došlo sve do 6.rujna 1947. godine kada je u Slobodnoj Dalmaciji objavljeno izvješće o prvoj javnoj rukometnoj utakmici u Splitu, premda je prva utakmica odigrana već 1945. godine.
Taj napis u SD glasi: "2. rujna je u Splitu odigrana prva javna rukumetna utakmica. Sastale su se ekipe rukometne čete u sastavu VIII. udarne fiskulturne brigade sa  pruge Šamac -Sarajevo i reprezentacija omladine Splita.
Ekipe su nastupile u ovim postavama: Šimak, Kancir, Kosmat, Penić, Vinek, Stilinović, Frntić, Horvat, Srp, Dmitrov, Bek.
Reprezentacija omladine Splita: Vladimir Beara, Drago Šolić, Špiro Viculin, Veljko Lete, Joško Špan, Tomislav Perić, Zdravko Kovačić, Gordan Krstulović, Davor Radovniković, Mirko Nekić i Branko Šegović.
Obje momčadi pružile su lijepu igru iako je omladina Splita prvi put nastupila pred javnošću. Gosti su igrali balje i sređenije. Pobijedili su zasluženo s rezultatom 9-5. Od gostiju se isticao Horvat. U timu domaćih, koji su igrali nepovezno, ima dobrih igrača, od kojih bi se s vremenom i sistmatskim treningom mogla sastaviti dobra mumčad."

U jesen 1948. godine Komitet za fiskulturu pri Vladi NR Hrvatske poslao je u veća mjesta  rukometne instruktore radi popularizacije te igre među omladinom. Tako je u Splitu održan prvi rukometni tečaj za igrače i vodnike u zrajanju od 15 dana. Predavač je bio Teodor Sedmak, instruktor Odbora za rukomet FISAH-a. Tom tečaju prisustvovali su i nogometaši Hajduka Vladimir Beara i Božo Broketa te omladinci: Duje Bonačić, Ivo - Pile Brajević, Srećko Čudina, Gordan Hatze, Radoje Juretić, Gordan Krstulović, Ivo Maletić - Crni, Berislav Marković, Arsen Pavasović, Tomislav Perić, Petar Pranić, Mihovil Radja, Davor Radovniković, Miro Rogulj, Uroš Ruso, Ðeki Srbljenović, Drago Šolić, Radoje Tudor, Špiro Viculin, Ante Zelić i Slavko Zukanović.Neposredno poslije tog tečaja u rukometnu aktivnost uključene su i omladinke. Medu prvima bile su: Gordana Beba Andrić, Gordana Benčić, Eka Borčić, Ina Brajević, Vera Damjanović, Ivanka Jadrić, Zlata Jović, Mirjana Kapetanović, Olga Korošec, Alice Lunazzi, Mirjana Matošić, Darka Ostojić, Milka Podrug, Sonja Prkić, Mirna Rodin, Nelida Roguljić, Darka Slapničar, Mira Šalov, Vukosava Škarica, Marija Trs, Vera Tomanović, Desa Uršić, Gordana Vlajčić, Gita Zakarija i Tatjana Zoković.

Prvi međugradski rukometni turnir u Dalmaciji održan je 7. studenog 1948. godine na Hajdukovu igralištu u Splitu. Nastupile su muške ekipe Šibenika, Splita, Knina i Sinja, te ženske ekipe Splita i Šibenika. Ekipa Splita je bila pobjednik u obje konkurencije nakon što je u finalnim susretima pobijedila ekipu Šibenika. Posebno je zanimljiva bila finalna utakmica u ženskoj konkurenciji koja je završila visokom pobjedom ekipe Splita nad ekipom Šibenika od 6:1. Svih šest zgoditaka za Split postigla je Gordana Vlajčić, a uz nju su se dobrom igrom istakle Desa Uršić, Olga Korošec i Mirjana Kapetanović. Sve utakmice tog turnira vodili su suci: Boris Gobec, Zlatko Malčić i Teodor Sedmak.

U jesen 1949. godine savezni rukometni sudac Ivan Vunarić iz Zagreba održao je u Splitu tečaj i polaganje ispita za rukometne suce. Zvanje rukometnog suca tada su dobili: Boris Čulić, Berislav Marković, Branko Milić, Ivo Mrkonjić, Arsen Pavasović, Petar Pranić, Mihovil Radja i Špiro Viculin. Suci su nastavili uspješno djelovati pod vodstvom Ive Mrkonjića i dali značajan doprinos širenju rukometa u Dalmaciji.

Prva međunarodna utakmica u [velikom] rukometu u Splitu odigrana je 27.studenog 1949. godine izmedu bečkog Postsporevereina  i reprezentacije Splita, pojačane sa četiri igrača iz Zagreba. Za Split su igrali: Ante Zelić, Špiro Viculin, Slavko Zukanović, Ante Čosić, Ivo Maletić, Tomislav Perić, Nenad Ivić, Gordan Hatze, te pojačanja iz Zagreba: Vladimir Savnik, Marijan Marold, Branko Humljak i Ivica Lazić. Rezultat je bio 9:6 za goste, a zgoditke za Split su posligli: Marold (4), te Hatze i Ivić po jedan.

U Splitu se 27.travnja 1950. godine osniva Oblasni rukometni odbor za Dalmaciju koji nakon gašenja oblasnih institucija u društvu mijenja naziv u Kotarski rukometni odbor kojega se područje djelovanja svodi na područje tadašnjeg Kotara Split. Oblasni Rukometni odbor imao je dužnost koordinirati rad tadašnjih klubova i sekcija na području Dalmacije, a posebno u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Kninu i Sinju. Istu ulogu ostvarivao je kasnije Kotarski rukometni odbor Splita za pudručje Srednje Dalmacije. Ovaj odbor sa sjedištem u Splitu pod ovim nazivom djeluje do kraja siječnja 1956. godine.

U 1950. godini zabilježeni su u Splitu i prvi počeci igranja malog rukometa kao novog oblika igranja rukometa.Sredinom 1950. godine rukometna sekcija pri Gimnastičkom društvu Split, kao najstarija rukometna organizacija u Splitu osnovana jos 1948. godine čiji je predsjednik od osnutka bio Emil Oštrić, a tajnik Mihovil Radja, osamostaljuje se i nastavlja djelovanje pod nazivom Rukometni klub Marjan, koji se 1954. godine priključuje Radničkom sportskom društvu Split.


 

 


Dugi Rat 1957. godine. Jedna od prvih prvenstvenih utakmica odigrana u mjestu.

 


 

Registracije klubova i igrača, odnosno igračica, obavljao je Rukometni savez Hrvatske, a od 15. siječnja 1956. godine ovaj zadatak preuzima Rukometni podsavez za srednju Dalmaciju, kojeg je osnivačka sjednica Skupštine održana 25.veljače 1956. godine. Na ovoj sjednici Skupštine izabran je Izvršni odbor podsaveza s predsjednikom Marinom Vukmanom. Na sjednici je raspravljeno o organiziranju i budućem djelovanju podsaveza, a poseban naglasak stavljen je na osnivanje novih klubova i sekcija kao osnovi omasovljenja rukometa. Na području tog podsaveza do tada su djelovala samo dva registrirana kluba i to RK Split i RK Trogir. Tada je ocijenjeno da postoje uvjeti za osnivanje rukometnih sekcija pri društvima za tjelesni odgoj Partizan u Dugom Ratu, Solinu, Kaštel Sučurcu, Kaštel Starom, Sinju i Drnišu.
Početni uspjesi djelovanja podsaveza posebno su se izrazili u vrlo uspješnom organiziranju prvenstva srednjih i osnovih škola. To je bio stvarni početak rukometa u Splitu i okolici, pa tako i u Dugom Ratu.

{fcomment}

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog