• počeci rukometa u dugom ratu

  Rukomet se u Dugom Ratu počeo igrati davne 1954. godine

  Pročitaj više.

 • turnir ratko kosor

  U organizaciji rukometnog kluba Orkan, u Dugom Ratu je u rujnu 1988. godine održan prvi memorijalni turnir "Ratka Kosora" u znak sjećanja na tog prerano preminulog igrača i trenera koji je ponikao u Orkanu.

  više informacija

 • PRVACI HRVATSKE !

  Dječaci rođeni 1994. godine i mlađi postali su Prvaci Hrvatske.

  Pročitaj više.

 • PJESKAŠI NA KROVU HRVATSKE

  Klub rukometa na pijesku ''Dugi Rat'' prvak Hrvatske za sezonu 2007

  Pročitaj više.

Paklena noć u Dućama i Dugom Ratu

Požar koji je tijekom sinoćnjeg popodneva izazvao Mario G. (28) iz Splita, svat na jednom vjenčanju, ispalivši za svadbenog "veselja" signalnu raketu u zrak u Dućama, potpomognut orkanskom burom koja još i danas puše područjem Općine Dugi Rat iznimno se brzo proširio područjem Duća, popeo se do Starog Sela Duće, uništio sve što mu se našlo na putu, raslinje, mlado drveće, maslinike, voćnjake, vinograde, opasno zaprijetio kućama koje su spašene, da bi s udarima vjetra cijelu večer 'plesao' na širokom području Duća, da bi se malo kasnije spustio sve do Dugog Rata i prvih redova kuća koje su obranjene zahvaljujući vatrogascima dugoratskog DVD-a "Dalmacija" i brojnih drugih varogasnih društava koja su spremno i organizirano priskočila u pomoć i samim mještanima. Vatrogasci su imali posebno težak posao branivši i obranivši tvornicu tehničkih plinova "Messer". Kad je izgledalo da će vatra zahvatiti tvornicu vatrogascima je pomogla i iznenadna promjena smjera vjetra koji je vatrenu frontu spustio ispod industrijskog kompleksa na dugoratskoj Glavici gdje je pokušala ugroziti kuće.... Ne usuđujemo se ni pomisliti što bi bilo s našim malim mjestom da je kojim slučajem vatra uspjela zahvatiti spremišta tehničkih plinova ...

požar u Dugom Ratu

Tekst i slike: Mladen Banović

Gorjela je trava i raslinja, te drveće, mlada borovina, koje je tek prije nekoliko godina opet zazelenila prostor oko Dugog Rata i Duća uništen u onom prvom velikom požaru, bratu blizancu ovog jučerašnjeg.

požar u Dugom Ratu

Branili i obranili svaku kuću

Kuće su bile u velikoj opasnosti, u Dućama, Starom Selu Duće, Dugom Ratu, Oriju, Malom Ratu, Sumpetru, no sposobnošću i organiziranošću naših vatrogasaca i ljudi, mještana, koji su natapali vodom okućnice svojih domova, sprječeno je najgore. Vatrogasci i mještani su uspjeli obraniti svaku kuću.

požar u Dugom Ratu

Također, koliko nam je poznato, nema ozljeđenih u ovom velikom požaru koji je harao popodne i sinoć cijelim ovim područjem poviše naših malih mista uz obalu, i to od početka Duća, pred Prikom, pa sve do Sumpetra.

Zatvorena magistrala, nestalo struje

Zbog požara je od sinoć od 22.15 sati za sav promet zatvorena Jadranska magistrala DC 8, budući da se požar spustio skoro sve do poviše prometnice, a nestalo je i električne energije budući da se požar spustio sve do trafo-stanice u Dugom Ratu, a brojni stupovi dalekovoda su se našli usred vatrenog pira. Vatrena fronta požara kasno sinoć proširila se na dužinu od osam kilometara i stigla do Sumpetra.

požar u Dugom Ratu

Požar je u Dugom Ratu oko ponoći većinom stavljen pod kontrolu gasitelja, jedan njegov vatreni krak nastavio je i dalje proždirati borovinu poviše jadranke magistrale gdje je zaustavljen.

Vatrogasci su cijelu noć i jutro na požarištu gdje aktivno dežuraju i saniraju rubne dijelove. Vjetar se ne smiruje, pa je iako više skoro da nama šta izgoriti, nužno biti i nadalje oprezan.

požar u Dugom Ratu


Našim vatrogascima kapa dolje!

Svi oni koji su se proteklih mjeseci nabacivali sumnjom, drvljem i kamenjem na vatrogasce i dobrovoljna i profesionalna vatrogasna društva sinoć su razuvjereni

PožarU vrlo teškoj situaciji i s nemogućim uvjetima (orkanska bura, iznimno brzo širenje požara, iznenadne promjene smjera širenja vatre, opasnost po kuće, velika opasnost od tragedije koja bi se dogodila da je vatra zahvatila spremišta tehničkih plinova na Glavici...), naši vatrogasci kao i vatrogasci iz ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društva iz naše županije, a bilo ih je, saznajemo više od 130 iz 24 postrojbe sa područja gotovo cijele županije, spasili su svaku kuću koja je bila u opasnosti, ne dovevši u veću opasnost ni mještanie, ni sebe niti svoje kolege. Nije bilo ozljeđenih, a organiziranost je bila na zavidnoj visini. Samo jedan mali primjer... Kad je požar zaprijetio kući Kadić, dvije vatrogasne cisterne su bile spremne na položaju i opasnost je otklonjena.

požar u Dugom Ratu

Jutro je donijelo jednu novu sliku okoliša Dugog Rata, no o tome više pripremamo u drugom članku...

Požar u Dućama i Dugom Ratu


Fotografije potražite u galeriji DVD Dalmacija.

 

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
How to get Bookmakers Bonus - articles.
BIGTheme.net - Theme Catalog